Fotbal Club Steaua încearcă să recupereze marca de la Clubul Sportiv al Armatei, dar nu prin negocieri, ci pe calea justiției. Oficialii campioanei României invocă, printre altele, încălcarea unui articol din Legea 84/1997, republicată în 2010, privind mărcile și indicațiile geografice.
Așa cum ProSport a anunțat în exclusivitate, clubul de fotbal Steaua a cerut revizuirea deciziei dată de Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă a hotărât la începutul lunii decembrie 2014 să anuleze marca Steaua înregistrată de Gigi Becali în 2004. Cererea de revizuire a fost depusă pe 5 februarie, iar primul termen a fost programat pentru 13 martie.
În plus, pe 6 februarie, la Tribunalul București a fost deschis un nou dosar, în care CSA și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci au calitatea de „pârâți”. Prin aceste acțiuni, conducerea Fotbal Club Steaua speră că va reintra în posesia mărcii.
Articolul pe care se bazează apărarea FCSB
Printre altele, apărarea pe care au pregătit-o avocații Stelei se referă la un articol din Legea privind mărcile și indicațiile geografice. Este vorba de articolul 47, din capitolul „Stingerea drepturilor asupra mărcii”. La punctul 3, scrie că CSA Steaua nu ar mai avea dreptul să ceară recuperarea mărcii, deoarece le-a permis celor de la Fotbal Club să o folosească timp de mai mult de 5 ani.
Ce înseamnă asta? Gigi Becali a înregistrat marca Steaua pe 29 ianuarie 2004, dar procesul intentat de CSA pentru recuperarea ei a fost abia în 2011. Timp de 7 ani, Gigi Becali a utilizat marca Steaua fără vreo intervenție din partea Clubului Sportiv al Armatei, ceea ce, conform articolului 47, i-ar da dreptul să o utilizeze în continuare.
Următorul articol, 48, întărește cele susținute la articolul 47, punctul 3. Singurul dezavantaj, însă mic în esență, este că Fotbal Club Steaua nu s-ar putea opune ca marca să fi folosită și de Clubul Sportiv al Armatei, lucru susținut de punctul 2 al articolului 48.
Interesant este că Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat deciziile date în acest caz de Tribunalul București și Curtea de Apel. Anterior, pe 17 aprilie 2012, Tribunalul București respinsese cererea formulată în 2011 de Clubul Sportiv, prin care solicita anularea mărcii înregistrată de Gigi Becali în 2004. Clubul Sportiv a atacat decizia la Curtea de Apel, dar pe 20 decembrie 2013, această instanță a menținut verdictul dat de Tribunalul București.
Numele clubului de fotbal ar putea rămâne FCSB pentru cel puțin doi ani
Cel mai probabil, cererea de revizuire a deciziei date de Înalta Curte de Casație și Justiție va fi respinsă, deoarece instanța supremă și-ar anula o sentință pe care tot ea a dat-o. Însă conflictul va fi continuat la Tribunalul București, acolo unde oamenii lui Gigi Becali au depus pe 6 februarie o plângere împotriva CSA Steaua și OSIM. Prin această cerere, FC Steaua cere anularea mărcii deținută acum de Clubul Sportiv al Armatei.
Este un drum anevoios pe care FCSB l-a ales pentru recuperarea mărcii, care probabil va dura cel puțin doi ani, timp în care campioana României n-ar avea dreptul să folosească vechea siglă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER